La ràdio en català a l'estranger

01.01.2007

Aquest treball d'investigació recull per primera vegada tots els programes de ràdio que es van fer en català durant el segle XX a l'estranger. El llibre té dues parts: "Una història de L'Hora Catalana. El programa de ràdio dels catalans emigrats i exiliats a Amèrica" i "Les emissions internacionals en llengua catalana".

L'Hora Catalana, que va començar a Buenos Aires l'any 1928, no solament va ser el primer programa de ràdio en català fora de Catalunya, sinó que fou també la primera programació en llengua estrangera que es va fer a tot Amèrica per a les comunitats d'immigrants i a la qual, anys després, s'hi afegirien altres Hores Catalanes de Ràdio produïdes a Montevideo, Santiago de Xile, Valparaíso, l'Havana, Mèxic, Caracas i altres ciutats.

De 1939 a 1976, els espais emesos en ona curta des de l'estranger van permetre mantenir present la llengua catalana a la ràdio, sobretot fins a la meitat de la dècada dels seixanta. Només aquesta dada reflecteix la seva transcendència. Durant el franquisme van transmetre programes en català: Ràdio Moscou, la BBC, Radio España Independiente, Ràdio París, Office of War Information (CBS,NBC), Ràdio Belgrad, Ràdio Praga, Ràdio Pequín, Ràdio Budapest, Ràdio Transmundial (Mònaco) i Ràdio de les Valls. Més endavant també ho van fer Ràdio Andorra, la BRT de Bèlgica i Ràdio Exterior d'Espanya. De totes aquestes emissores se'n parla a la segona part.

[De la contraportada]

Pàgines on es cita Teresa Pàmies:
Pàg. 43     -     Pàg. 72-73     -     Pàg. 96-97

© 2011    Catalunya
Creado con Webnode
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar